JÄMTLANDS LÄN

Kyrkor ska bli mer miljövänliga

Svenska kyrkan i Härnösands stift, som Jämtlands län tillhör, utökar sin satsning på miljö.

De två senaste åren har pastoraten haft möjlighet att ansluta sig till projektet Etik och Energi där de får hjälp att göra kyrkans byggnader mer miljövänliga och energieffektiva.

Men det har kostat pengar och hittills har bara 13 av 57 pastorat anslutit sig. Genom att stiftet nu kommer stå för anslutningsavgiften hoppas man kunna få fler att ansluta sig.

Rikard Isaksson, Stiftsantikvarie vid Härnösands stift ser att många pastorat har gjort enkla och konkreta åtgärder men missar små saker som fortsätter att kosta energi och pengar.

- När pastoraten tänker på energibesparande åtgärder då tänker man på sin gamla oljepanna eller sitt gamla elvärmesystem och vill då konvertera dem till fjärrvärme eller värmepumpar, säger Rikard Isaksson.

Han menar att pastoraten borde se över enklare saker som att isolera vindar, täta fönster och dörrar och byta till energisnåla lampor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista