ÖSTERSUND

Ingen vindkraft i Grytan på flera år

Det kommer dröja flera år innan det kan bli vindkraftsutbyggnad på Grytans skjutfält i Östersund.

Bohus Energi som redan gjort vindmätningar och vill bygga 28 vindkraftverk får ingen förtur, det säger Fortifikationsverket, vars utredning om skjutfältets framtid kan bli klar tidigast nästa år.

Och det kan lika gärna bli utbyggnad av andra alternativa energikällor, det säger Stefan Magnusson på Fortifikationsverket.

Grytans skjutfält har använts av försvaret under 100 år och jorden är full av odetonerade projektiler. Fortifikationsverket och Försvarsmakten undersöker nu i flera parallella utredningar hur man skulle kunna exploatera skjutfältet.

Ifall staten säljer och den nya köparen säljer vidare så måste juridiken vara klar om vem som bär ansvaret för marken och den odetonerade ammunition som eventuellt finns i den. Utredningen om det ska vara vara klar i höst.

Samtidigt utreder Försvarsmakten ett alternativ där staten fortsätter äga marken och hyr ut den. Den utredningen ska bli klar sista september.

Henrik Sannesson
henrik.sannesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista