SVERIGE

Fler äldre dör i värmeböljan

Värmen är efterlängtad av många - men den är inte bara av godo. Dödligheten bland äldre stiger i takt med graderna. Forskare efterlyser nu en nationell strategi för att hantera värmeböljor i Sverige.

För varje grad temperaturen går upp på sommaren ökar dödligheten med en och en halv procent bland personer över 64 år, enligt en studie från Umeå universitet. Är dygnstemperaturen över 22 grader blir det en extra ”värmeböljeeffekt” som ökar dödligheten ännu mer.

Studien presenterades förra året. Sedan dess har forskarna bakom haft kontakter med både Socialstyrelsen, olika sjukhus och vårdgivare.

- Det förvånar oss att man har så lite kunskaper och låg medvetenhet om det här problemet. Alla känner till att det är hög dödlighet på vintern i samband med influensa, men inte det här, säger Bertil Forsberg, docent vid Umeå universitet.

Han efterlyser en strategi från centralt håll. I många andra länder finns det varningssystem.

- I Spanien förra veckan hade man röd larmnivå. Då vidtar man vissa obligatoriska åtgärder från vårdens sida. Liknande finns i Frankrike, England och Tyskland, säger Bertil Forsberg.

Han tycker att Socialstyrelsen borde ha ett varningssystem med tillhörande handlingsplaner för hur till exempel vårdcentraler och hemtjänst ska agera när temperaturen stiger.

- När det blir riktigt varmt skulle man behöva mer personal i hemtjänsten för att kunna göra tätare besök och se till att de gamla dricker ordentligt, man kanske måste byta sovrum eller duscha oftare för att hålla sig sval. I stället är det ofta tvärtom, färre arbetar i vården på sommaren, säger Bertil Forsberg.

SR Jämtland/TT
nyheter.jamtland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista