Östersund

Många unga omhändertogs för fylla

Under årets Storsjöyra har många fler ungdomar tagits om hand av socialtjänsten än vid tidigare Yror.

- Vi har tagit hand om 68 ungdomar och det är mer än två tredjedelar fler än tidigare år säger Tomas Rönning som samordnar socialtjänstens verksamhet under Yran.

En av orsakerna till detta är att socialtjänsten tidigt bestämde sig för att ta hand om alla berusade och ensamma tjejer de såg för att det inte skulle bli fler polisanmälda våldtäkter och våldtäktsförsök.

I början av förra veckan polisanmäldes flera våldtäkter i centrala Östersund.

En annan orsak kan vara att socialtjänsten blivit bättre på att ta hand om ungdomar som blivit för fulla.

Varken från arrangörernas eller från socialtjänstens sida finns några förslag på förändringar för att stävja ungdomsfyllan.

Tomas Rönning säger att socialtjänsten ska fortsätta förbättra sin verksamhet för att ta hand om de ungdomar som behöver det under yran, och han uppmanar också tonårsföräldrar att ta större ansvar för sina ungdomar under till exempel Storsjöyran.

- Vi kontaktar många föräldrar som inte ens vet att deras ungdomar är på Yran, så att det känns väldigt viktigt att tonårsföräldrar vet var de har sina ungdomar sådana här helger, säger Tomas Rönning som samordnat socialtjänstens och nattvandrarnas verksamhet under Yran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista