Fängelsestraff för byggsvindlare

Det blev hårda fängelsestraff för två toppdirektörer i byggbranschen när hovrätten för nedre Norrland på tisdagen avkunnade sin dom.
Direktörerna var åtalade för att ha fört ut 13 miljoner kronor av byggbolaget HN-Byggs pengar till utlandet -pengar som de hävdat var ersättningar för marknadsundersökningar i Östeuropa. De båda döms nu till tre respektive två års fängelse för trolöshet mot huvudman och får betala sju respektive tre miljoner kronor till staten. En av direktörerna döms även för grov urkundsförfalskning, efter att ha förfalskat dokument. Brotten ska ha skett i samband med att byggföretaget HN-Bygg, tidigare Hallströms och Nisses, gick samman med Peab i början av 1990-talet. I Sundsvalls tingsrätt dömdes den ena direktören till fyra års fängelse och den andra till 1,5 års fängelse när domen avkunnades i oktober 2001.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".