STRÖMSUND

Bråk vid moskélokal i Strömsund

Ännu en gång har den muslimska befolkningen i Strömsund drabbats av attentat. Under natten till lördagen försökte några personer ta sig in i den provisoriska moskélokal som upprättats i Strömsund efter branden i den ordinarie moskén. Inne i bönelokalen fanns flera församlingsmedlemmar.

Polisen fick klockan 23.10 på fredagskvällen larm om att flera personer var inblandade i ett bråk i centrala Strömsund. När de kom till platsen befann sig ett 50-tal personer utanför den tillfälliga moskélokalen.

Anders Fabricius är flyktingsamordnare i Strömsunds kommun. Han blev uppringd om bråket under fredagskvällen.
- När jag kom på plats var det många ungdomar samlade på gatan utanför lokalen och ett gäng ganska berusade ungdomar försökte forcera dörren in till moskén, berättar han.

Inne i lokalen befann sig ett antal medlemmar i den muslimska församlingen. Anders Fabricius beskriver stämningen utanför som stökig och obehaglig.

Enligt vakthavande polisbefäl Anders Hamstig har polisen efter nattens händelser fått in anmälningar om misshandel, olaga hot, skadegörelse och olaga intrång. Polisen har fyra utpekade personer som misstänks för brotten.
- Bråket har förflyttat sig från en annan del av stan till den här moskén och det är där skadegörelsen skett, och även olaga intrånget, säger Hamstig.

Enligt Magnus Hamstig finns det ingen koppling mellan moskébranden under natten till fredagen och bråket i natt. Det finns inte heller något som tyder på att det är samma personer som ligger bakom.
- Jag tror att det här är två helt separata händelser. Jag tror inte att branden tidigare och nattens händelser har något samröre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista