Strömsund

Polisen ser inget samband mellan brand och bråk

Polisen utreder moskébranden i Strömsund och bråket mellan ungdomsgäng och muslimska Strömsundsbor utanför utanför den tillfälliga moskélokalen som två separata händelser.

- Branden hänger inte ihop med bråket utanför den tillfälliga moskélokalen. Det bråket hade börjat med ett grannbråk som sedan eskalerade till fortsatt bråk utanför moskélokalen, säger Thomas Gutke, närpolischef i Strömsund.

Grannbråket hade börjat med att en den ena grannen tyckte att det den andra grannen spelade för hög musik. När den ena familjen kort därpå skulle gå till den tillfälliga moskélokalen så följde den andra grannen efter och sedan eskalerade grannbråket utanför lokalen.

Polisen anser i nuläget att moskébranden inte handlar om hatbrott.

- Vi har inga belägg för att det faktiskt handlar om hatbrott även om vi inte kan utesluta det, säger Thomas Gutke, närpolischef i Strömsund.

Polisen utreder just nu 3 anmälningar från den senaste veckans händelser, en anmälan handlar om branden och de andra två är kopplade till grannbråket.

Hittills har polisen hört omkring 10 personer men polisen har fortfarande ingen misstänkt eller gripen.

Utredningen fortsätter och förhör kommer att hållas med flera personer den här veckan.

Det var under natten mot fredagen som moskén brändes, och natten därefter blev stökig då ett ungdomsgäng bråkade med strömsundsbor med muslimskt ursprung. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista