Länet/Norge

Samarbete ska stoppa utflyttning i fjällkommuner

En miljon kronor var ska Strömsunds och Krokoms kommuner satsa på ett nytt samarbete med de norska grannkommunerna.

Det är förslaget när en förstudie till gränssamarbetet nu är klar. Totalt ska 23 miljoner satsas i projektet Gränsfjäll i Mittnorden, och förhoppningen är att stoppa befolkningsminskningen i området. Bland annat föreslås momsfri gränshandel och momsfritt bostadsbyggande.

Det handlar om Röyrvik och Lierne kommun på norska sidan och Hotagen och Frostviken i Krokoms respektive Strömsunds kommun, ett område stort som Skåne. Men medan Skåne har 1,2 miljoner människor har gränsfjällområdet 3 450, och det blir färre för varje år.

Ett av gränssamarbetets viktigaste mål är att stoppa befolkningsminskningen och nu föreslås alltså ett nytt projekt med en budget på 23 miljoner kronor. Några av dom miljonerna ska kommunerna själva stå för.

Vad ska man då få för pengarna? Ja, dels handlar det om att samarbeta för att behålla service - till exempel föreslås fritt skolval över gränsen, en gemensam hälsocentral i Gäddede och en tandläkarmottagning på norska sidan. Men framförallt föreslås en stor satsning på näringslivet. Företag och privatpersoner i gränsfjällområdet ska få ett särskilt gränsinvånarbevis som ger förmåner. Momsfritt bostadsbyggande, nedskrivning av studielån, lägre arbetsgivaravgift, momsfri gränshandel - listan är lång och kommunerna är positiva. Återstår att se om norska och svenska staten och EU tycker det är lika viktigt att satsa på de 3 450 invånarna i gränsfjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista