ÖSTERSUND

Sparar trots överskott i kassan

Det går bra ekonomiskt för Östersunds kommun, nästa år räknar kommunen med att få ett överskott på nära 70 miljoner kronor.

Samtidigt som kommunen räknar med överskott så ska man  spara 30 miljoner, där ingår bland annat nedläggning av Kompassens arbetsträning för utsatta arbetslösa som vi berättade om igår.

Även arbetet med att minska barngrupperna får vänta och en del gatubelysning släcks nattetid för att spara. Besparingarna kommer att ske inom alla områden av kommunens verksamheter.

- 30 miljoner motsvarar en procent av den totala budgeten på 3 miljarder och besparingarna är små i sammanhanget, säger Bengt Marsh.

Bengt Marsh säger att besparingarna behövs för att möta den eventuella kommande lågkonjunkturen och ökande arbetslösheten.

Samtidigt som kommunen ska spara och exempelvis väntar med att minska barngrupperna på förskolorna så satsar man, bland annat på 10 nya förskolor, flera äldreboenden och utökad handikappomsorg.

På sikt planeras det också för en ny ishall, ombyggnad av Frösöbron och flera andra gatubyggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista