Åtald Hyttsten får stöd av riksdagspolitiker

Förre landstingsdirektören i Jämtlands län Ellen Hyttsten åtalas för förtal. Åklagaren kräver 25 000 kronor i skadestånd. Detta väckte ilska hos flera av länets riksdagsledamöter.
Igår kväll beslutatde flera av länets riksdagspolitiker att stödja Ellen Hyttsten med en insamling av pengar om hon fälls. - Det är ett ställningstagande i solidaritet med Ellen Hyttsten. Oavsett om hon fälls eller inte så har hon vårat stöd, säger Håkan Larsson centerpartistisk riksdagsledamot. Som vi berättade igår är bakgrunden till åtalet den stora debatten för två år sen om kontaktsidan Fru.nu som debattören och mediaprofilen Ralf Rentzsch startade på internet. Där förmedlas kontakter mellan kvinnor från Uzbekistan och svenska män, men också mellan män från Uzbekistan och svenska kvinnor. I sin kolumn på landstingets hemsida anklagade landstingsdirektören Ellen Hyttsten Rentzsch för att ägna sig åt trafficking, dvs kvinnohandel. Kolumnen var avsedd för att användas i tjänsten och inte för privata åsikter. Åklagaren tycker att Ellen Hyttsten har åsidosatt vad som ålegat henne i utövningen av arbetet. Hon har utpekat Rentzsch som brottslig eller klandervärd och åklagaren kräver 25 000 i skadestånd. - Det här visar att rättssamhället fungerar, säger Ralf Rentzsch som gjorde anmälan och som nu funderar över om han ska gå vidare med flera anmälningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".