Stockholm/Frösön/Åre

Säkerheten på flyget inte hundraprocentig

Det finns brister i säkerhetssystemet som flygbolaget SAS använder. Varje passagerare ska lämna sitt fingeravtryck vid incheckning av bagage och sedan lämnas samma avtryck igen vid gaten innan påstigning. Men en man som flög från Arlanda till Åre-Östersunds flygplats fick nyligen erfara att det trots allt kan bli fel.

När Johan Davidsson skulle resa hem från Stockholm till Åre och gick genom fingeravtryckssystemet på Arlanda visade det sig att hans fingeravtryck redan hade checkat in en annan passagerare!

Planet blir försenat, kaptenen involveras och det blir en stressig stämning. Systemet fungerar så att när en passagerare checkar in sitt bagage tar systemet ut 27 slumpmässiga punkter på fingeravtrycket, av dem väljs 7 slumpmässiga punkter ut som sedan sparas i datorn och matchas mot det fingeravtryck som man återigen lämnar när man checkar in vid gaten.

Systemet med fingeravtryck kom till för två år sedan med anledning av att Luftfartsverket ville skärpa säkerhetskraven, och SAS påpekar att det här systemet bara är ett av flera led i säkerheten.

Peter Söderlund på SAS säger att sådana här misstag förekommer, men tillhör ovanligheterna.

- Det händer nån gång i månaden skulle jag tippa, säger Peter Söderlund till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista