ÖStersund

Färre X2000-tåg mellan Östersund-Stockholm

De snabbtåg som vardagar går mellan Östersund och Stockholm kommer att bytas ut till långsammare tåg.

Hälften av de X2000 tåg som går emellan Östersund Stockholm kommer att dras in och istället ersättas med ett långsammare tåg.

Orsaken är att SJ behöver tågen i södra Sverige där resandet ökar.

- Jag är allvarligt oroad, det här är ett hårt slag mot länet och Östersund, alla aktörer, företag och organisationer som jag träffar pratar om vikten av kommunikationer till och från Östersund, säger AnnSofie Andersson kommunalråd i Östersund till Radio Jämtland.

X2000 tågen till Östersund började gå vid årskiftet och AnnSofie Andersson hävdar att SJ inte ger Norrland den minsta chans att öka tågresandet, när de nu redan tar bort hälften av snabbtågen och ersätter de med långsammare tåg. Hennes hopp står nu till att regeringen ska ingripa.

På SJ själva säger att anledningen är att X2000 tågen behövs bättre i södra Sverige, eftersom det är fler resenärer där, säger Sven Ingvar Håkansson som är presschef på SJ.

Sammantaget handlar det om en timmes längre resväg tur och retur vilket har stor betydelse särskilt för de som arbetspendlar, hävdar AnnSofie Andersson. Och hennes farhågor om att det kommer att påverka näringslivet negativt bekräftas direkt av Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren.

- Tanken med att flytta ut en massa myndigheter till Östersund var ju att det ska gå att ha sådana här typer jobb även utanför Stockholm, men jag är rädd att om kommunikationerna försämras så kommer jobben att flyttas tillbaka till Stockholm, säger Gunnar Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".