ÖSTERSUND

Skolpersonal ogillar att vara VAB-poliser

Från den första juli ska personalen intyga att barn varit frånvarande dom dagar föräldrar begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn, VAB.

Massor av tid går åt till att fylla i papper i stället för att ägna sig åt barnen. Det menar personal på förskolor och fritidshem.

Anna Lisa är Öhrling fritidspedagog på Tavelbäcksskolan. Och hon tycker det är fel att tvingas göra det här arbetet.

- Det är ett tidskrävande extrarbete säger hon.

Periodvis är många barn sjuka och ibland skriver personalen under intygen utan att kontrollera att det stämmer. Dom hinner inte. Och dom litar på föräldrarna.

Det är 54 barn i den fritidshemsgrupp som Anna-Lisa Öhrling och två andra vuxna ska ha koll på. Men tillsammans med en lärare har hon en klass i årskurs tre också.

Hon tror inte heller att man sparar några pengar. Dels tror hon inte att fusket är utbrett dels innebär metoden så mycket extrarbete i flera led.

Och där får hon medhåll från föräkringskassan

Viktor Karlsson är verksamhetsutvecklare på försäkringskassan och han tror att besparingen kommer att bli marginell eftersom hanteringen fört så mycket extrakostnader med sig.

Därtill kommer allså den tid som går åt på skolor, daghem och fritidshem.

Försäkringkassan stödjer tanken på kontroll men vill istället att det ska vara arbetsgivarnas ansvar att intyga den vuxne förälderns frånvaro från arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".