Hela Härjedalen saknar telefonförbindelse

Det omfattande teleavbrottet i Härjedalen som drabbat runt 8 000 abonnenter beror på en avgrävd kabel mellan Fåker och Östersund.
Det är riktnummerområdena 0680-,0684- och 0643- som sedan 9.30-tiden i förmiddags saknar telefonförbindelse på fasta nätet. NMT-mobiler är också utslagna, och minicall-funktionerna. Men GSM-nätet uppges fungera som vanligt. Telia Sonera beräknar nu att felet inte kommer att vara avhjälpt förrän tidigast vid 20-tiden i kväll. Kabelbrottet som har slagit ut i princip hela det fasta telenätet i Härjedalen ligger en halvmil från Fåker mot Östersund. Lagningsarbetet med skarvningen av den avgrävda fiberoptiska kabeln försvåras av det dåliga vädret med regn och åska, säger Bo Fredén, ansvarig chef vid Telia Sonera till Radio Jämtland. Behöver man komma i kontakt med sjukvård får man vända sig till sjukvårdsupplysningen 063 - 13 44 00, eller ringa 112. För akuta behov av att larma SOS om mobilförbindelse saknas, är samtliga brandstationer i Härjedalen bemannade. Totalt har under dagen 57 000 abonnenter i Norrland varit drabbade av teleavbrott. Cirka 50.000 av de abonnenter som drabbades tidigare i dag kan nu åter använda sina telefoner igen. Orsaken uppges där ha varit ett fel i en optokabel mellan Gävle och Hudiksvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".