Två dog vid explosion i militärt bränslelager

Två personer dödades vid en explosion i ett beredskapslager för bensin i Broddbo, en mil nordväst om Sala i Västmanland vid lunchtid på onsdagen.
Tre personer uppges ha fått lindrigare skador och har förts till Sala lasarett. Brandkåren har spärrat av området eftersom man inte kan utesluta flera explosioner. Olyckan inträffade strax efter klockan 13. Polisen misstänker att ett blixtnedslag kan ha orsakat explosionen. Det är en av försvarets anläggningar för förvaring av bensin som exploderat. Anläggningen är på väg att avvecklas och enligt räddningstjänsten i Sala var man inne i ett saneringsskede. Anläggningen i Broddbo byggdes, enligt Västmanlands läns tidnings nätupplaga, i mitten av 70-talet och var länge ett av Sveriges största beredskapslager för bensin. Den består av två bergrum, 130 meter långa, 18 meter breda och 18 meter höga. Lagret, som först rymde flygbensin men på 80-talet blev förvaringsplats för blyfri bensin, var så hemligt att platsen inte ens fanns utmärkt på kartan. I början 90-talet bestämdes att anläggningen skulle tömmas och stängas. Ansvariga för avvecklingen var SGU, Sveriges geologiska undersökning. Den lagrade bensinen såldes och forslades bort. Lagret var tömt 1998, sånär som på gaser och rester som hade samlats i sprickbildningar. I mars i fjol var planen att bergrummen skulle fyllas med vatten och plomberas före årsskiftet 2002-2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".