Tummen ner för tandvårdsreform

Tandläkarna upplever att det nya tandvårdsstödet som infördes den 1 juli i år, har ställt till stora problem. Bland annat anser de att det nu är svårare än tidigare att ge patienterna ett pris för behandlingen.

Enligt tandläkare som Sveriges Radio pratat med beror det bland annat på att klinikernas direktuppkoppling till Försäkringskassan ibland inte fungerar. Samtidigt har det blivit fler regler och bestämmelser som tandläkaren måste känna till för att kunna ge en korrekt prisuppgift.

Tandvårdsreformen infördes första juli och innebär bland annat att patienter som behöver göra dyra behandlingar, som kostar över 3 000 kronor, ska få mer ekonomiskt stöd, samtidigt som alla patienter får en tandvårdscheck.

- Stora behandlingar har generellt blivit billigare, men gör man mindre behandlingar, under 3 000 kronor, så har det generellt blivit något dyrare för patienten, säger John Kristoffersen som är tandvårdssamordnare i vårt grannlän Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista