Östersund

Ny lag kan rädda vårdalternativ i länet

Det finns en oro för att ortopedköerna i länet kommer att öka rejält när läkaren Jan Sandegård vid den privata Storsjökliniken i Östersund går i pension nästa år. Men nu förbereds en lagändring så att en ny läkare kan ta över kliniken och inte behöver läggas ner.

- Förbudet mot överlåtelser försvinner nästa år, säger Anders W Jonsson, centerpartist och politiskt sakkunnig i regeringskansliet.

Det har i drygt tio år funnits en lag som hindrar läkare som uppnått pensionsåldern, att jobba vidare. Det förbudet har alliansregeringen tagit bort. Nu går man vidare och skriver på en lag som säger att läkare som går i pension kan överlåta sin mottagning till en ny läkare.

Storsjökliniken bedriver lättare dagkirurgi när det gäller händer, fötter och knän och gjorde 340 operationer förra året. Jan Sandegård säger att han är mycket effektivare än man kan vara om verksamheten skulle bedrivas på sjukhuset och att det är synd att landstinget inte verkar intresserat av att klinikens verksamhet ska fortsätta.

På måndagen kommer besked om vårdköerna i landet när bl a socialstyrelsen presenterar en jämförelse av landstingens medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader i vården.

Och det hör du förståss mer om i SR Jämtlands sändningar under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".