länet

Jämtland har Sveriges längsta vårdköer

Vårt landsting har en av de längsta operationsköerna i landet. Det visar Socialstyrelsens sammanställning av den vård som landstinget gör. Ulla Zackrisson från Vemdalen som är drygt 50 år har väntat i ett helt år på en knäledsoperation.

Ulla Zackrisson från Vemdalen som är drygt 50 år har väntat i ett helt år på en knäledsoperation.

Hon fick beslut om en operation i juni 2007, löfte om operation inom sex månader, vilket redan det är för lång väntetid.

Nu blir det förhoppningsvis av inom de närmaste veckorna.

Vårdgarantin innebär att den som fått beslut om att man ska opereras har rätt att få den inom 90 dagar. Men i vårt landsting måste sju av tio vänta mycket längre på en ny höft- eller knäledsprotes. Det är sämst i landet. Mer än hälften av dom som ska operera ljumskbråck måste vänta längre än 90 dagar. Det är också sämst i landet.

Ett annat mått på tillgänglighet är om man får kontakt via telefon. Det är svårt i vårt landsting. Att ens komma fram till hälsocentralen kan ta någon dag. Men flera hälsocentraler testar nu nya telefon- och datasystem.

Hjärtsjukvård och strokevård har blivit bättre i landet, fler överlever, men där följer vårt landsting inte med. Och det finns egentligen ingen förklaring. Karin Strandberg Nöjd är landstingsdirektör, hon tror att det möjligen kan vara de långa avstånden, skadorna blir för svåra på väg till sjukhus.

Njursjukvården behöver också förbättre. Det finns helt enkelt för få dialysapparater, patienter får inte dialys så ofta som dom borde. En komplikation är förstås även här avstånden.

Men om två eller tre år ska en ny dialysavdelnign kunna öppnas på sjukhuset i Östersund. Det kommer att finans mera plats och flera dialysapparater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista