Västjämtland

Rättegång mot mordmisstänkt kvinna

Under tisdagen hålls rättegång mot den 65-åriga kvinna från Västjämtland som står åtalad för försök till mord efter att ha huggit sin man i huvudet med en yxa.

Det var i början av augusti som mannen, hemma i parets bostad, fick yxan i huvudet. Till följd av hugget fick han en blödning i hjärnan och blev förlamad i vänster sida.

Enligt åtalet var det bara tillfälliga omständigheter som gjorde att mannen inte dog.

Kvinnan har erkänt gärningen men hennes försvarare anser att det finns en mängd förmildrande omständigheter och yrkar på att kvinnan bör dömas för dråpförsök.

- Kvinnan hade under lång tid utsatts för trakasserier av mannen och även blivit hotad strax innan. Hon var rädd och därför slog hon mannen med yxan, säger kvinnans försvarare, advokat Bo Victor till SR Jämtland.

Samtidigt säger Bo Victor att det kan ses som besvärande för hans klient att mannen låg och sov när yxhugget skedde.

Om tingsrätten väljer att döma kvinnan för försök till dråp istället för mordförsök, ger det troligen ett något kortare fängelsestraff - vilket är den troligaste straffpåföljden för kvinnans del.

Hon har genomgått två sinnesundersökningar, med skiftande resultat.

I den ena - en mindre så kallad paragraf 7-undersökning, var utlåtandet att kvinnan kunde misstänkas ha varit psykiskt sjuk vid gärningstillfället.

Men i den större, rättspsykiatriska undersökning som gjorts anser läkarna inte att kvinnan varit psykiskt sjuk vid vare sig gärningstillfället eller efteråt. Men de anser ändå att hon är i behov av psykiatrisk vård, efter det som hänt.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista