Järpen/Frösön

Svår cisternolycka kan hamna i rätten

Inom kort avgörs om det blir någon rättegång mot de företag som var inblandade i den svåra olyckan på en bensinstation i Järpen för snart två år sedan. Per-Bertil Resman från Frösön fick livshotande brännskador när han höll på att rengöra en dieselcistern.

Per-Bertil, som hade brännskador av tredje graden, var medvetslös i två månader och han låg nästan ett år på Akademiska sjukhuset i Uppsala innan han fick komma hem till Frösön förra hösten.

Nu är han beroende av personliga assistenter dygnet runt, han har svårt att röra sig och har fortfarande sex oläkta brännsår på kroppen. Flera operationer återstår, men hans kropp är just nu för svag för att orka med det.

Olyckan inträffade när en kund tankade på macken och bensinångorna som ska gå tillbaka ner i bensinpumpen gick i stället in i dieselcisternen.

Per-Bertil är anställd på Lundstams i Östersund , som utförde jobbet - som beställts av Shell - på uppdrag av Däldehögs.

Polisens utredning av olyckan är diger och de inblandade företagen pekar på brister hos varandra.

Nu är det upp till åklagaren att avgöra om det ska bli någon rättegång, och om ett eller flera av bolagen kan anses bära ansvar för olyckan.

Per-Bertil Resman hoppas på upprättelse

En längre intervju med Per-Bertil Resman, där han berättar om sin väg tillbaka efter olyckan, hör du i programmet Direkt i Radio Jämtland, onsdag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista