Jämtlands län

LRF:s länsordförande åtalas för djurplågeri

LRF:s ordförande i länet åtalas för djurplågeri och för att ha misshandlat sin före detta sambo. Enligt åtalet ska mannen vid upprepade tillfällen under två års tid ha sparkat sina kor hårt i deras huvuden och juver.

LRF:s länsordförande åtalas dessutom för att vid tre tillfällen ha misshandlat sin sambo under den tid de bodde ihop.

Själv nekar han till brott, säger åklagare Åse Schultz till Radio Jämtland.

Den åtalades försvarsadvokat Andreas Victor säger att han är förvånad över att det väckts åtal. - Bevisningen är oerhört svag, särskilt när det gäller det misstänkta djurplågeriet, anser Victor.

Allt som finns är två vittnesförhör; den före detta sambon som ska ha utsatts för misshandel. Och en vännina, som vittnar om vad kvinnan berättat för henne.

Den misstänkte mannen, som alltså är länsordförande för LRF, kommer att ta en time-out från sitt uppdrag under den tid rättsprocessen pågår, det säger LRF:s presschef Lars Höök.

Enligt åklagaren saknar det betydelse att den misstänkte är förtroendevald länsordförande för LRF. För lagen är vi alla lika, säger hon. Djurplågeri och misshandel är allvarliga brott, oavsett vem som misstänks ha utfört dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista