Järpen/landet

Svår olycka gav skärpta rutiner

Efter den svåra olyckan i Järpen för två år sedan, när en bränslecistern som skulle saneras exploderade, har rutinerna skärpts vid den här typen av jobb på mackar i hela landet.

Explosionen i Järpen blev en tankeställare för hela branschen, säger Lorry Pedersen teknikansvarig på företaget Lundstams i Östersund där Per-Bertil Resman är anställd.

Ingen hade överhuvudtaget kunnat föreställa sig att en sådan här olycka skulle kunna ske. Explosionen inträffade när en kund på macken tankade och bensinångor kom in i den dieselcistern där Per-Bertil jobbade eftersom avluftningsledningarna från bensinpumparna var felaktigt kopplade.

Numera stängs hela mackarna av vid den här typen av jobb. Gastest görs i alla cisterner - tidigare gasttestades bara bensintankar eftersom explosionsrisken i sådana är mycket större. Och alla cisternrengörare bär numera flamsäkra kläder.

Polisens utredning om olyckan är klar och åklagaren ska de närmaste veckorna besluta om det ska bli någon rättegång mot något eller några av de inblandade företagen: Shell, huvudentreprenören Däldehögs samt underleverantören Lundstams. De inblandade företagen skyller på brister hos varandra.

Enligt Lorry Pedersen på Lundstams ska liknande olyckor inte kunna inträffa sedan rutinera för den här typen av jobb skärpts-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista