Länet/landet

Inkassoföretag ställer felaktiga krav

Får du ett inkassokrav med hot om kronofogden så är det inte säkert att det är något du måste betala. Många inkassoföretag skickar ut krav på gamla skulder som egentligen är preskriberade.

- I fyra, fem fall har jag haft klienter som fått skulderna avskrivna på grund av att de i själva verket var preskriberade, säger Pietro Rödin, som är budget- och skuldrådgivare i Bergs kommun.

Grundbulten i om ett krav är preskiberat eller inte är om fordringsägaren påmint om skulden. Har fordringsägaren inte påmint i rätt tid, exempelvis inom 3 år när det gäller konsumentkrediter (preskiberingstiderna är lite olika för olika typer av skulder) så har varken fordringsägaren eller inkassoföretaget, som ofta tagit över ärendet, rätt att kräva in skulden.

En kvinna som har råkat ut för det här berättar för Radio Jämtland att hon fick inkassokrav på 10 år gamla hyresskulder. Det var bara ett par tusen från början som hon skulle ha varit skyldig men räntor och inkassoavgifter hade gjort att skulden ökat till 43.000 kronor.

När kvinnan kontaktade inkassoföretaget sa de först att hon var tvungen att betala omedelbart men efter att hon begärt att få skriftliga bevis på att påminnelser verkligen hade skickats ut så avskrevs skulden, de 43 000 blev noll. Pietro Rödin har flera exempel på liknande fall, alla har fått sina skulder avskrivna.

Vid Intrum Justitia (Sverige AB), som var det inkassoföretag som krävde 43 000 kronor av kvinnan här i länet, säger Lena Prawitz, gruppchef vid fastighetsteamet, att hon inte kan uttala sig om det specifika fallet men att företaget inte driver fordringar på det här viset.

Hur det ändå har kunnat ske kan hon inte svara på eftersom hon inte vill gå in på det specifika ärendet men hon säger också att hon aldrig tidigare hört talas om ett liknande fall vid Intrum Justitia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".