Östersund

Arla avslutar samarbete med Milko

Den första oktober upphör samarbetet kring transporter mellan mejerijätten Arla och de mindre mejerierna, bland annat Milko. Det är Arla som sagt upp samarbetet.

Milko tyckte att samabetet fungerade bra, det var bra för ekonomin och för miljön.

Nu ska samma varor fraktas i två bilar samma väg.

Det nya sättet att tranportera mejerivarorna på kan alltså innebära en ökad påfrestning på miljön. Det finns också en risk för att Milko får allt svårare att hävda sig mot Arla eftersom Arla har ett större sortiment.

Vid månadsskiftet får mejeriansvariga i en butik ett merarbete som kan leda till att man göra hela beställningen hos den som kan leverera samtliga varor, det större företaget, Arla.

Det är ytterst kunden som väljer varor, säger Stefan Borgström som är försäljningschef hos Milko.

Han är rädd att Arla kommer att vinna delar av striden om kunderna i Milkos närområde.

Men han tror att kunderna vill ha närproducerad mat. Mjölk, fil och grädde från Milko kommer att finnas i Jämtland. Men också fler varor från Arla.

Arla vill sälja mer varor som har kortare hållbarhetstider, alltså färskvaror, och därför passar inte samarbetet längre.

Varorna kan inte lagras hos andra mejerier utan Arla ska köra direkt från Stockholm eller Örebro, säger Tobias Vollén som är chef för extern komunikation hos Arla.

Det blir delvis samma varor som Milko har, men också mer ekologiska varor.

Han tror att det blir en större valfrihet för konsumenterna.

Att det i stället kan finnas en risk för en stor dominans av Arlaprodukter avfärdar han. Liksom tanken att det är ett medvetet försök att konkurrera ut de mindre mejerierna.

Att möta efterfrågan på ekologiska varor är en av Arlas viktigaste uppgifter, menar Tobias Vollén.

Konsumenterna vill ha Arlas ekologiska varor, säger han. och då ska företaget köra ut varorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista