Mattmar/Sverige

Klarinettist från Mattmar porträtteras i ny bok

Klarinetten är inget stort instrument bland folkmusikerna i Jämtland. Detta trots att en av de allra största spelmännen i Jämtland var klarinettist och dessutom en viktig länk bakåt till den äldre spelmansmusiken i Sverige.

Eric Nilsson hette han och nu har hans liv och hans musik samlats mellan två pärmar i form av en bok.

- Alltså det här är ett fiollandskap av guds nåde och bygden han växte upp i Mattmar, är en fiolbygd. Det säger den jämtländske spelmannen och författaren Ville Roempke till P1:s Mitt i Musiken som tillsammans med klarinettisten och chefen för svenskt visarkiv Dan Lundberg har skrivit boken om Eric Nilsson som föddes i Mattmar 1884.

När Eric var 15 satte en äldre spelkamrat en klarinett i näven på honom och uppmanade honom att lära sig spela. Musikensemblen Fram behövde en klarinettist. Någon lärare hade han inte utan fick lära sig på egen hand och det var fiolspelmännen som var hans musikaliska förebilder och det var fiollåtarna har lärde sig.

- I en intervju säger han att: ”Det tog långt tid bara att hitta rätt klaff för att komma opp i läge”. Han uttrycker sig alltså som fiolspelmännen.” Kom opp i läge” uttrycker man sig knappast om en registerklaff på en klarinett, men det var den vokabulär han hade att tillgå, säger Ville Roempke.

Ville Rompke berättar i boken om Eric Nilssons första starka musikaliska upplevelse som kom när han i tioårsåldern var getare på en fäbod. Där hörde han butöserna kalla på djuren och det lät så vacker att han var tvungen att gå bakom en vägg och gråta lite. Och vallåtarna följde honom också genom livet.
Många av dem skrev han ner, liksom det mesta av det han lärt sig av andra spelmän. Hans musicerande fastnade dessutom på diverse inspelningar, från 20-talets fonogramrullar till 70-talets mer moderna inspelningsteknik. Han är famtiskt en av de mest inspelade spelmännen.
Men trots att Eric Nilsson var berömd och ovanligt väl dokumenterad är det fortfarande ont om klarinettspelmän i Jämtland.
- Nån finns det ju som är duktig, eller så har de lagt om låtarna på andra instrument som är gångbara nu, som sopransax till exempel, förklarar Ville Roempke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista