Färre läkare när Härjedalen sparar

Färre sjukgymnaster och läkare och färre korttidsplatser på Svegs hälsocentral. Det blir några av förändringarna i primärvården i Härjedalen när man nu måste spara.
I Sveg kommer korttidsplatserna på hälsocentralen att minskas från nuvarande nio till fyra platser. Det beror på att intäkterna har minskat eftersom kommunen i större utsträckning använder sina egna vårdplatser. Förutom att korttidsplatser försvinner ,så minskas även sjukgymnastverksamheten med en halv tjänst fram till årskiftet, något som kommer att innebära en tydlig prioriterng av besöken till den verksamheten. Distriktsläkarmottagningen minskar med en halv läkartjänst, fast det sker först i augusti, och det kommer att innebära en tydligare prioitering av vårdbehovet hos patienterna på hälsocentralen i Sveg. Även i Hede och Funäsdalen kommer besparingarna att slå hårt. En av två distriktsläkartjänster försvinner, något som kommer att innebära att akuta fall kommer att prioiteras på Hede hälsocentral i höst medan vissa planerade besök kommer att ske via Funäsdalens hälsocentral. De här sparkraven på 2,5 miljoner kronor ska vara genomförda fram till årsskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".