lillhärdal

Byborna tar över driften av lokala macken

I Lillhärdal kommer byborna att se till att det blir bränsleförsäljning även när bensinbolaget OK/Q8 lägger den nuvarande macken i slutet av november. Lillhärdals utvecklingsbolag planerar att bygga en ny tankanläggning i anslutning till värdshuset i byn.

De har fått positivt förhandsbesked från länsstyrelsen om bidrag till ungefär halva investeringskostnaden - 450 000 kronor.

- Vi hoppas att alla detaljer kring bygget och driften av macken ska bli klart den närmaste veckan, säger Bo Karlsson, ordförande i LUAB, till SR Jämtland.

Han ser inga risker för LUAB:s del att försöka fortsätta upprätthålla bränsleförsäljning i bygden, trots att OK/Q8 som driver den nuvarande macken anger dålig lönsamhet som orsak till att de drar sig ur. Han är heller inte orolig för att det kommer att finnas oljebolag som är villiga att leverera bränsle till den nya macken vid värdshusplanen, som i första hand är tänkt för bensin 95 oktan och diesel.

- För oss gäller en annan helhetssyn. När macken är på plats räcker det att bränsleförsäljningen går ihop eller ger en liten vinst. Alternativet om macken försvinner är att affär och andra företag också får klappa ihop, säger Bo Karlsson.

Lillhärdal ligger mitt i ett stort skoterledssystem och inte minst för skoterturismen skulle det var förödande om bränsleförsäljningen försvinner från byn, säger han.

LUAB:s förhoppning är att man ska kunna gå vidare med att upphandla bygget av den nya macken inom kort och att tankanläggningen ska stå klar i december.

- Vi hoppas att det på sin höjd ska bli några veckor mellan nedläggning av nuvarande och öppning av den nya macken, säger Bo Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista