Östersund/landet

Matbutiker kartlägger dina inköp

ICA kartlägger dina matvanor och skräddarsyr rabatter efter vad du handlar. Integritetskränakande säger vissa kunder, bra anser andra.

Bra att få erbjudande på det man verkligen handlar säger förespråkarna, integritetskränkande anser kritikerna - oavsett vilket är det något vi får vänja oss vid, tror intresseorganisationen Sveriges Konsumenter.

Kunden Håkan Stolt i Östersund gillar inte det nya rabattsystemet.

- Man känner sig övervakad, jag tycker inte om att de kan se precis allting jag handlar, säger Håkan Stolt.

ICA är först ut i landet inom dagligvaruhandeln med det att skräddarsy rabatterbjudanden.

Med bonuskortet dokumenteras allt i en personlig profil, företaget vet om du återkommande köper exempelvis kattmat och läsk och sedan får erbjudande på liknande varor.

ICA menar att personliga erbjudanden är bra för konsumenten, att de verkligen får rabatt på varor de handlar.

Systemet har testats i Östergötland sedan i maj och enligt företaget var den stora majoriteten av kunderna positiva. De som inte vill ha personliga erbjudande kan gå in på företagets hemsida och välja bort det.

- Kundernas reaktioner har varit många, de allra flesta är nöjda men det finns de som uttrycker oro. De blir ju medvetna om att deras inköp registreras när de använder sitt bonuskort men samma sak gäller för andra klubbkort men det har de kanske inte tänkt på tidigare, säger Staffan Ekengren vid ICA.

Hur långt får butikerna gå i kartläggningen av sina kunder och är det verkligen vad vi konsumenter vill?

Sveriges Konsumenter som är en intresseorganisation för konsumenter är kritiska till att kunderna inte själva får välja om de vill ha de här skräddarsydda erbjudandena.

- Vi är inte emot personliga erbjudanden men däremot är vi kritiska till att kunden inte tillfrågats först om de vill ha de här rabatterna, företaget får genom kartläggningen veta mer om oss än vad vi kanske först tänker på, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid Sveriges Konsumenter.

De stora jättarna inom svensk dagligvaruhandel förutom ICA är Coop och Axfood som bland annat äger Willys och Hemköp (det är bara Hemköp som har bonuskort) och de följer noga ICAs arbete med det här rabattsystemet. Och vi konsumenter kan bereda oss på personliga erbjudanden även hos dem framöver men de avvaktar lite för att se vad konsumenterna tycker om det.

Vid Axfood säger man att de följer arbetet med skräddarsydda rabatter både vid ICA och även andra företag utomlands men innan de går vidare vill se vad konsumenterna tycker om systemet.

- Om vi inför det eller inte beror helt på hur det här rabattsystemet mottas av kunderna, vi följer utvecklingen i branchen, säger Eva Röing, vikarierande presschef på Axfood.

Vid Coop Sverige säger man att man kommer att införa liknande system så småningom.

- Vi följer ICAs arbete vilket är intressant även för oss men vi har inte infört riktade erbjudande ännu, vi tittar på att införa det framöver, säger Magnus Frisk, informationschef vid Coop Sverige.

Konsum Nords konsumbutiker har infört ett första steg när det gäller att ha koll på hur deras kunder handlar, har kunden handlat för mer än 10 000 kronor de senaste tolv månaderna får kunden ett gäng rabaterade produkter, men de är inte individanpassade.

- Nästa steg är individanpassade rabatter men där är vi inte ännu, vi får se hur det går för andra företag som infört det här systemet och sedan får vi se om våra kunder accepterar det, säger Kjell Edlundh, informationschef vid Konsum Nord.

Intresseorganisationen Sveriges Konsumenter tror att fler kommer att följa ICAs exempel och att vi i framtiden får vänja oss vid den här typen av erbjudanden.

- Det här är bara början på en utveckling där vi kommer att få se väldigt mycket reklam med riktade erbjudanden som utgår från vad vi köpt tidigare, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid Sveriges Konsumenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista