Övre Oldsjön

Olden-vindkraft blir delvis svenskägd

Investmentbolaget Borevind, med säte på Västkusten, köper nu 20 procent av aktierna i vindkraftsbolaget Storrun Vindkraft AB - som just nu bygger en vindkraftpark om 12 kraftverk på fjället ovanför Olden i Krokoms kommun.

Borevind sålde 2006 Storrunprojektet till den danska energikoncernen DONG Energy men fick då option på att återinvestera i projektet - vilket man nu alltså gör.

Borevinds beslut om att genomföra ett förvärv av 20 procent i Storrun grundar sig på mycket gynnsamma vindförhållanden på platsen, fördelaktiga investeringsvillkor och att Borevind nu har säkrat medfinansiering, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Borevind skall betala 13,3 miljoner kronor för aktierna i Storrun och åtar sig samtidigt att delfinansiera färdigställandet av anläggningen för motsvarande 68,7 miljoner kronor.

Vindparken i Olden är nu under uppförande - gjutning av fundament för vindkraften pågår. Nästa sommar ska kraftverken monteras och vindkraftparken beräknas vara i drift i oktober 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".