LÄNET

Fler varsel väntas

Företag i länet påverkas också av den stora nedgången för svensk fordonsindustri. Östersundsföretaget Jonsson och Paulsson i Östersund är till exempel underleverantörer till Volvos anläggningsmaskinsföretag som på torsdagen varslade 800 personer om uppsägning.

Anders Frisinger som är vd för Jonsson & Paulsson säger att det här inte är bra för östersundsföretagets del och det är inte klart om det kan betyda ytterligare varsel utöver de 25 som redan är varslade.

Så sent som för två veckor sedan varslade företaget 25 av sina drygt 150 fast anställda om uppsägning. Orsaken till varslet var att företagets fyra största kunder hade dragit ner sin verksamhet, med omkring en fjärdedel vardera.
- Vi sitter just nu i förhandlingar och måste gå igenom det redan lagda varslet innan vi tar ställning till framtiden, säger Anders Frisinger.

Och antal varsel inom verkstadsindustrin kommer mest troligt att öka i samband med att många företag snart presenterar sina kvartalsrapporter. Det tror Jan Erik Sandberg, som är regionchef för Teknikföretagen norr som bland annat organiserar närmare 60 företag med drygt 2400 anställda inom verkstadsindustrin i vårt län.
- Jag tror att det kommer mera, tyvärr har vi inte sett slutet än, säger Jan Erik Sandberg.
Han ser att  många av teknikföretagens mindre medlemsföretag just nu drabbas av att det går dåligt för deras större kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista