Landstinget får kritik för kostnadstak

Jämtlands läns landsting har hamnat på Hörselskadades riksförbunds, HRF:s svarta lista för hur man behandlar hörselskadade i länet.
Det är framförallt kostnadstaket på 3.500 kronor som HRF kritiserar. Kostnadstaket innebär att om en hörapparat kostar mer än 3.500 kronor, får den höselskadade betala ur egen ficka. Det anser HRF strider mot Hälso och sjukvårdslagen. Landstinget i Jämtland är ett av 9 landsting som nu finns med på HRFs svarta lista, i de övriga länen finns inte något kostnadstak. HRF anser att alla ska ha lika rätt till att kunna höra oavsett vilket län man bor i. Idag kan en hörapparat kosta från drygt 3.000 kronor och upp mot drygt 10.000 kronor. I Jämtlands landsting ligger kostnadstaket på 3.500 kronor vilket alltså betyder att om en hörsleskadad person som har behov av en hörapparat som kostar mer än det får betala ur egen ficka. - Vad det är som avgör kostnaden är vilken model som passa den hörselskadades behov, säger Lena Augustsson som är ordförande i hörselskadades distrik i Jämtland. Hon säger att politikerna är medvetna om problemet men att man hänvisar till vad man har skrivit i sin egen landstingspolicy. Men hon säger att det inte framgår där vad man egentligen vill med kostandstaket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".