Strömsund/Stockholm

Strömsund fick rätt i Högsta domstolen

Den lärare som inte fick en tjänst vid en skola i Strömsunds kommun, trots att hon var behörig lärare, får inget skadestånd. Den långdragna tvisten har nu avgjorts i Högsta domstolen.

Strömsunds kommun valde att ge tjänsten till en person som saknade behörighet. Detta prövades i tingsrätt och hovrätt, och i fjol beslutade hovrätten att läraren skulle få ekonomiskt skadestånd för utebliven anställning. Strömsunds kommun överklagade beslutet och fick alltså rätt av Högsta domstolen.

- Det känns skönt att Högsta domstolen bekräftar vår syn att skollagens bestämmelser syftar till att tillförsäkra våra elever god undervisning och inte att ge arbetssökande rätt till kommunal anställning, säger Karin Stierna som är kommunstyrelsens ordförande i Strömsund.

Högsta domstolen slår fast att det är en grundläggande arbetsrättslig princip att arbetsgivare fritt bestämmer om det alls ska anställas någon och vem som ska anställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".