Svenstavik

Berg satsar stort på kulturskolan

Berg satsar mest - Bräcke minst, på kulturskolan, av länets kommuner. Summan som Berg lägger på kulturskolan per invånare och år är hög, även i en riksjämförelse. Det här visar aktuella siffror från Statens kulturråd.

Det här gläder förstås kulturskolechefen i Berg, Gunhild Åkerblom - men det finns mer att göra, hon vill bredda verksamheten och införa mer dans, drama och bild för skoleleverna.

Ett sparkrav på kulturskolan i Berg på en halv miljon har dragits tillbaka och Gunhild Åkerblom hoppas att verksamheten får vara intakt under nästa år, men hon är orolig för vad som ska hända under 2010.

Utbudet består till ungefär 70 procent av musikundervisning och Bergs kommun lägger 344 kronor per invånare och år på kulturskolan - en siffra som är mycket hög även på riksnivå.

I Bräcke kommun är motsvarande siffra 139 kronor och det är lägst bland länets kommuner. Men där satsar man enbart på musik. Dans och drama finns som elevens val, bland annat på Kälarne skola, men det ligger utanför kulturskolans verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".