Östersundsöverste i kanonavtal med Norge

Artilleriet var tidigare en jämtländsk militär paradgren, fram tills A 4 i Östersund lades ner. Inom artilleriet inleds nu ett svensk-norskt försvarssamarbete. En tidigare regementschef i Östersund spelar en roll i sammanhanget.

Försvarets materielverk, FMV, har tecknat avtal med sin norska motsvarighet om att dela kostnaden för att ta fram artillerisystemet Archer.

Det är i princip pjäsen från en Haubits 77, som bland annat A 4 tidigare utbildade soldater på, som monterats på chassit till en dumper, som i civila sammanhang används för att frakta bland annat grus- och jordmassor.

En av de som jobbat fram avtalet med Norge är Håkan Espmark, tidigare bland annat chef för I 5 i Östersund, nu chef inom avdelningen för marksystem inom FMV.

Avtalet är en manifestering av flera års planerande för utökat nordiskt, främst svensk-norskt, försvarssamarbete - inte minst av just kostnadsskäl.

Australien har tidigare visat intresse för att köpa Archersystemet. Att sälja Archer utomlands vore att få ännu fler att bära kostnaderna för vidareutveckling av systemet, understryker Espmark.

- Det finns intressenter utomlands som vill köpa Archer - men jag varken kan eller vill säga någonting om det, säger Håkan Espmark till TT.

Fakta:

I mitten på 1990-talet började FMV teknikstudier för att hitta en ersättare till Haubits 77. Flera utländska system testades också men föll bort på grund av teknisk undermålighet eller höga kostnader. Archer bygger på återanvändning av delar från Haubits 77 B och från Volvos midjestyrda skogsdumper A 30 D. Återanvändningen gör systemet förhållandevis kostnadseffektivt. Kanonerna monteras på dumpern. Bättre min- och splitterskydd gör att de tre-fyra soldaterna inte behöver lämna hytten varken under transport eller eldgivning. Archer ska kunna avfyra tre granater med kalibern 15,5 centimeter på 15 sekunder. Archer anses också lättrörlig och snabb. Den ska kunna gå från transportläge till eldgivning inom 30 sekunder. (TT)

Källa: Försvarets materielverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".