Inget skogsbrandflyg i sommar

Den här sommaren får räddningstjänsten för första gången sedan 1950-talet klara sig utan skogsbrandflygen - ett skydd som många kommuner och skogsbolag vill ha, men som ingen vill betala för.
- Det kan leda till större och dyrare skogsbränder och kommunerna som måste betala släckningen kan drabbas av ökade kostnader säger Staffan Edler, försvarsdirektör i länet. Många i Jämtlands läns kommuner fruktar precis som Staffan Edler att fler bränder kommer att upptäckas senare men Åke Ljusberg, kommunchef i Bräcke kommun tror inte att det inragna brandflyget kommer få så stora konsekvenser. - Eftersom räddningsverket har bedömt att det går att spara på detta så kan väl deras insats ses som marginell. Kommunerna i Jämtlands län kan inte tänka sig att gå samman för att betala brandflygen, som till exempel kommunerna i Kalmar län har gjort. Kommunerna här anser att det är statens ansvar att sköta skogsbrandflyget. - Vi har redan så ansträngd ekonomi så vi kan inte spara ytterligare inom exempelvis skola eller barnomsorg för att bevara flyget, säger Åke Ljusberg kommunchef i Bräcke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".