Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sverige

Flest smittade i vården i Jämtland

Det är stora skillnader mellan landstingen på hur smitta i vården drabbar patienterna, visar en utredning från Sveriges och Kommuner och Landsting. Jämtland är det landsting där felst smittas i vården.

Medan 14,4 procent av Jämtlands patienter smittats gäller det 6,4 procent i Halland. De vanligaste problemen var urinvägsinfektion, lunginflammation och sårinfektioner.

Män och äldre patienter är mest utsatta för infektionerna.

För Jämtlands del visar mätningen alltså 14.4 procent, vilket är något lägre än mätningen i våras.

-Vi fortsätter vårt landstingsövergripande förbättringsarbete när det gäller vårdrelaterade infektioner, säger chefläkare Margaretha Kohrtz.

-Det finns flera goda exempel från vårt landsting, bland annat hur man arbetar på barnkliniken vid Östersunds sjukhus samt vid de avdelningar som deltagit i VRISS-projektet som syftar till att vårdrelaterade infektioner ska stoppas.

Landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd ser med tillförsikt fram emot de jämtländska resultaten i nästa punktprevalensmätning:

-Det här är ett viktigt, långsiktigt arbete som har högta prioritet i Jämtlands läns landsting. Vi ser att vi når snabbare resultat inom områdena kirurgi och ortopedi, det är mer komplicerat att arbeta med infektioner hos äldre multisjuka. Jag förväntar mig en snabb spridning av de kunskaper och goda exempel som VRISS-projektet lett till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".