Mer pengar behövs för att hjälpa ungdomar på glid

Ungdomsmottagningen och Fältarbetsgruppen i Östersund är nu kritiska till socialnämndens minskade resurser och kräver mer pengar till förebyggande åtgärder.
- Det är viktigt att satsa på det förebyggande åtgärder, ju mindre man satsar på det desto dyrare blir det i längden säger Lene Ellerås socionom vid Fältarbetsgruppen. I går berättade Radio Jämtland om att unga tonårsflickor i Östersund umgås med betydligt äldre killar som de får narkotika av och har sex med. För att fånga upp dessa flickor och andra ungdomar som har problem behöver socialnämnden minst 4 miljoner kronor enligt nämndens ordförande Eva-Lisa Danielsson. - Fyra miljoner kronor är ett minimum för att bedriva acceptabel verksamhet, annars finns risk att ungdomsproblemen ökar, säger Danielsson. Men kommunen har i dagsläget inga extra pengar att skjuta till. Kommunalrådet Leif Persson menar istället att det är föräldrarna måste ta ett större. ansvar Socialnämndens prognos säger att man hamnar på ett underskott på drygt elva miljoner kronor i år. Det underskottet kommer kommunen att täppa till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista