Östersund

JK vill inte ha övervakning med kameror på Körfältet

Länsstyrelsen beviljade före jul en ansökan från bostadsrättsföreningen Körfältet Centrum om att få installera övervakningskameror i en del av inomhustorget i centrumhuset, gamla Reveljenhuset på Körfältet.

Där har man haft stora problem med skadegörelse, klotter och flera tillbud med anlagda bränder.

Men nu har Justitiekanslern, JK, överklagat tillståndet med hänvisning till att kamerorna skulle kunna vara integritetskränkande för folk.

- Vi har svårt att förstå argumentet eftersom det bara vore vicevärden som i efterhand, om det inträffat något brott, skulle ha rätt att titta igenom övervakningsbilderna som lagrats.

Det säger Carl-Arne Åhlin, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen, till SR Jämtland.

Efter överklagandet blir det nu upp till länsrätten att ta beslut om det ska få bli några övervakningskameror i Körfältets centrum.

Förra året, 2007, kostade skadegörelse och klottersanering drygt 100 000 i direkt kostnad + 30 000 i självrisk för försäkringar, för bostadsrättsföreningen.

- Det är kostnader som måste tas in någonstans och det drabbar ju hyresgästerna i form av påslag på hyran, säger Carl-Arne Åhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".