ÖSTERSUND

Elever hinner inte äta lunch

Lunchköer långt ut på skolgården, stökig miljö och ingen matro att tala om - den miljön måste gymnasieeleverna på Wargentinskolan i Östersund stå ut med varje dag.

Situationen i skolans matsal blev i höstas värre än någonsin sen flera klasser flyttats från Palmcrantzskolan till Wargentinskolan.
Det höga trycket på matsalen ledde till att många elever inte hann äta där.

- Eleverna är förbannade, rent ut sagt. Man ska inte behöva vänta så här länge för att få lunch, säger Petra Karlsson är ordförande i Wargentinskolans skolkonferens och den som för elevernas talan gentemot skolledningen.

Enligt Petra Karlsson har köerna och trängseln gjort att många elever under hösten valt att äta lunch på stan i stället för att äta i skolmatsalen.

Nu hoppas skolledningen att en tydligare styrning av elevernas mattider ska minska problemen. Håkan Karlsson, som är biträdande förbundschef i Jämtlands gymnasieförbund och även ansvarig för lokalfrågorna, är medveten om problemet men menar att situationen inte enbart beror på för små lokaler utan även på att eleverna gått direkt till matsalen så fort matrasten börjat, i stället för att äta på de tider varje klass fått anvisat av sina lärare. I och med vårterminens nya schema kommer skolledningen att i högre grad än tidigare styra elevernas mattider för att slippa onödig trängsel.

- Vi har länge brottats med de här problemen och försökt lösa dem bland annat genom ändrade scheman. Vi har inte lyckats fullt ut, men tar nu nya tag inför vårterminen, säger Håkan Karlsson.

På längre sikt vill Håkan Karlsson se en utbyggnad av Sporthallen, där elevernas matsal ligger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".