LÄNET

Nytt projekt ska stoppa bränder

Måndagen den 12 januari öppnar Brunflobadet igen efter den förödande branden sommaren 2007. Värden för runt 35 miljoner kronor förstördes i den anlagda brander.

För att förhindra att något liknande händer igen inleder försäkringsbolag och kommuner - med början i Strömsund och Östersund -  ett samarbete för att förebygga bränder i t ex skolor. Förebilden finns i Östergötland där man hindrat bränder. Brandskyddsföreningen har också haft ett projekt som heter Skolan brinner.

Man ska bli bättre på att byta information mellan t ex socialtjänst, polis och räddningstjänst. Det är inte ovanligt att det är känt hos någon av myndigheterna vilka som tänt på tidigare, men att informationen inte går vidare.

- Oftast har man på en skola andra problem med t ex skadegörelse och klotter innan det går så långt som att skolan brinner ner. Redan där kan vi samarbeta mer, säger Jan Larsson som är skadeförerbyggade vid Länsförsäkringar i Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".