Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNET

Sista vilan på fjäll och myr

Publicerat måndag 12 januari 2009 kl 16.47

Allt fler länsbor vill sprida askan efter sina anhöriga utanför kyrkogården. Ingrid Fredriksson i Bräcke spred i höstas askan efter sin man vid en myrkant i skogen.

Förra året kom det in 42 ansökningar till hos länsstyrelsen om att få sprida aska av en död någonstans i länet, och det är mer än dubbelt så många jämfört med för 10 år sedan.

Eva Ekendahl på Länsstyrelsen i Jämtlands län handlägger ärenden som gäller spridning av aska efter avlidna personer. Hon berättar att det inte verkar finnas någon speciell plats i länet som är mer populär än andra för askspridning, vad man däremot kan se är att de flesta ansökningarna gäller platser i fjällvärlden. Kanske vill man få sin sista vila i närheten av sin fjällstuga, och det är inte ovanligt att ansökningar om att få sin aska spridd i den jämtländska fjällvärlden kommer in också från södra delarna av Sverige.

Hon berättar också att många tror att man kan ringa till Länsstyrelsen och söka tillstånd för egen del, men det går inte. I stället ska den som vill få sin aska strödd i naturen skriva detta i sitt testamente och tala med sina anhöriga, så får dessa senare ombesörja en ansökan.

Men det finns vissa regler kring var och när man får sprida askan - den får till exempel inte spridas nära vattendrag eller vattentäkter, inte heller på snötäckt mark eller närmare bebyggelse än 500 meter. Om länsstyrelsens handläggare hittar fel i en ansökan, till exempel att man vill sprida den alltför nära bebyggelse, så kontaktas den anhörige och så får man komma överens om en ny plats. Därför får i praktiken alla som ansöker om askspridning beviljat tillstånd. När askan är spridd, ska den anhörige lämna in ett intyg till Länsstyrelsen och försäkra att askan spritts ut på det sätt man kommit överens om.

Askspridning blev tillåtet i Sverige 1958.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".