Länet

LT och ÖP flyttar ihop

I helgen bildas ett gemensamt tidningshus när Länstidningens redaktion flyttar in på våningen ovanför Östersunds-Posten. Mittmediakoncernen, som sedan drygt ett och ett halvt år äger båda tidningarna vill på det här viset dra ner på fastighetskostnaderna.

Men det är inte tal om någon slags sammanslagning av de båda tidningarna.

- Jag tror det blir skarpare konkurrens, man tänker att man ska vara bättre än dem på våningen nedanför, säger Catharina Montell, nyhetsreporter på LT.

- Nu har man ju hunnit vänja sig vid tanken, så det känns inte så konstigt att vi ska sitta i samma hus. Jag tror det kan bli ganska bra. Vi sitter ju i olika lokaler, det är ju bara det att man kanske träffar varandra i trapphuset och det tror jag inte spelar så stor roll, säger en av nyhetsreportrarna på ÖP Ingmar Reslegård.

Även LT:s och ÖP:s chefredaktörer är övertygade om att man kommer att kunna erbjuda två tydliga alternativ även i fortsättningen.

- Det räcker ju att man tittar på tidningarna, det är samma ägare men två helt olika tidningar. Samma sak som Saab och Opel, säger Lennart Mattsson på LT, och tillägger att tidningsläsarna inte kommer att märka någon skillnad i tidningen efter flytten.

- Vi kommer att fortsätta konkurrera på precis samma sätt som vi gjort hittills. Länsborna har förhållandevis bra tidningar jämfört med andra län just för att vi har den här konkurrensen mellan två olika tidningar, som kan profilera sig och som hittar olika sätt att bevaka nyheter. Jag tror att länsborna tjänar jättemycket på det, säger ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

All personal på LT har fått märka upp sina skrivbord, stolar, datorer och annat med oranga klisterlappar, för att allt ska hamna på rätt plats i de nya redaktionslokalerna. Efter fredagens arbete stoppas de sista grejerna i flyttkartonger för att kunna flyttas morgonen därpå. På lördag kommer två lastbilar att gå i skytteltrafik för att flytta allt till de nya lokalerna på Biblioteksgatan, och all tidningsmedarbetare har själva ansvar för att allt kommer till rätt rum så att man kan börja producera måndagstidningen redan på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".