Länet

Trendbrott för klamydia i länet

För första gången på nära tio år minskar antalet smittade av könsjukdomen Klamydia, som obehandlad kan leda till sterilitet hos både kvinnor och män, i länet. De senaste två åren har nära 60 färre ungdomar smittats.

- Vi ser det som ett trendbrott efter många års ökning, säger Karin Wohlén Götzman vid landstinget som är samordnare för trygg och säker sexualitet.

Länet har har legat i topp med flest antal klamydiafall per 100 000 invånare under flera år men de senaste två åren har antalet smittade minskat med 58 fall, från 695 till 637.

Sedan några år tillbaka kör landstinget kampanjer på de stora skidorterna för att öka kondomanvändningen och det fortsätter de med i år och lägger till Funäsdalen och Ramundberget som kampanjorter.

Men trots att antalet smittade minskar så ligger Jämtland fortfarande i toppskiktet i landet när det gäller antal smittade, bara snäppet efter Stockholm i förhållande till folkmängd.

Nu kommer landstinget arbeta för att ännu fler ska testa sig, det finns planer på att införa klamydiatest via nätet och på det sättet hoppas man nå fler killar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".