Jämtlands län

Hembesök ska får äldre att må bättre

Allt fler äldre i länet kommer att erbjudas ett förebyggande hembesök av distriktssköterska.

I fem av länets kommuner får de pensionärer som vill ett hembesök. De får bland annat kostråd och information om hur de kan undvika fallolyckor.

Bräcke kommun har haft ett uppsökandeprojekt, som avslutas nu i januari. Det ska nu utvärderas, men man räknar med att fortsätta till hösten. I Åre har kommunen precis bestämt sig att hembesöken ska ingå i den vanliga verksamheten.

I Strömsund och Krokom ingår hembesöken redan i den ordinarie verksamheten.

I Östersund började hembesöken som ett projekt 2006. Då besöktes pensionärerna i Z-gränds upptagningsområde.

Inger Jacobsson är distriktssköterska och projektledare:

- Det var ju väldigt mycket som kom fram. Jag lämnade ju vid varje besök en enkät. Bland annat kan jag säga att det var 94 procent som uppgav att det hade varit värdefullt med besöken. 96 procent hade erhållit värdefull information. Särskilt uppskattades att man fått samtala i lugn och ro, och att få råd och information utifrån sitt individuella behov. Blodtryck och blodsockerkontrollerna var också väldigt uppskattade, enligt Inger Jacobsson.

Nu fortsätter projektet, den här gången i samarbete med landstinget. Under våren kommer pensionärer inom Odensala och Brunflo hälsocentralsområde att erbjudas ett hälsosamtal. Projektet beräknas pågå till och med maj.

De pensionärer som bor i Bergs, Härjedalens och Ragunda kommuner har i dagsläget inte tillgång till

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".