Östersund

Skolledningen vill få studenterna att dricka mindre

Gymnasieskolorna i Östersund ska försöka minska elevernas drickande inför studentfirandet som drar igång snart.  Den första stora festkvällen är om en månad och sen fortsätter firandet fram till studentdagen.

- På våren nu så känns det som om det bara är supande som gäller, tyvärr har det här med att bara umgås med kompisar gått förlorat lite. Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att krogen är väldigt överskattad just på 100-dagars. Alla är alldeles för inriktade på att bli fulla, så är det hela våren inför studenten, säger Fredrik Nordlund, en annan av de elever som tar studenten på Wargentinskolan i vår.

Den 25:e februari firar Östersunds blivande studenter ”100-dagars”, det vill säga den dag då det är 100 dagar kvar till studenten. Många av gymnasiernas avgångsklasser har förfest någonstans, och senare på kvällen fylls stans krogar av glada och festsugna ungdomar. Men ”100-dagars” är inte bara fest och förväntningar inför att skolan snart är slut. Att dricka mycket alkohol är också en del av traditionen.

- Man skulle säkerligen kunna fira på något annat sätt, men just nu så är man ju ung och det är ju en väldigt stor del det här med alkoholen under studentfirandet, säger Emelie Andersson, sistaårselev på naturvetenskaplig linje på Wargentinskolan.

Wargentinskolans skolledning, Jämtlands Gymnasieförbund, har förbjudit all annonsering kring studentfirande som inkluderar alkohol, och hoppas kunna påverka eleverna att supa mindre genom att gå ut i klasserna med information kring vilka negativa följder som kan komma av att dricka för mycket.

- Vi har har ju haft en uppfattning av att det kanske varit lite väl mycket festande under vårterminerna, inte minst i avgångsklasserna, så vi jobbar ganska intensivt med att försöka minska det här, säger Mikael Cederberg, förbundschef för Jämtlands Gymnasieförbund.

Även på Östersunds övriga gymnasier jobbar man förebyggande för att minska avgångselevernas drickande inför studenten. Bland annat anordnas temadagar kring alkohol och droger under vårterminen. Men när enbart information och samtal inte räcker för att motverka en kultur av supande under studentfirandet, menar Mikael Cederberg att det är viktigt att sätta en tydlig gräns för vad som är tillåtet och inte tillåtet under skoltid och på skolans område. Om någon, elev eller utomstående, ändå skulle sätta upp affischer om 100-dagars på skolområdet så kommer saken att polisanmälas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".