GÄVLEBORG

Vargwebb gynnade tjuvjägare

En vargwebb som öppnats av länsstyrelsen i Gävleborg har stängts. På sidan gick det att följa en vargflocks rörelser. Det utnyttjades av misstänkta tjuvjägare.

Vargreviret ligger vid Galven i Hälsingland. Den vuxna hannen i flocken är extremt värdefull för den svenska vargstammen eftersom han är invandrad från Finland och kan ge den inavlade stammen nytt fräscht blod.

Hannen plus två av valparna märktes med sändare i december. Det gör det möjligt för forskarna att följa vargarna. Som en service åt invånarna öppnades en webbsida för några dagar sedan där även allmänheten kunde följa djurens rörelser. -Den skulle ha kunnat tjäna som service åt jägarna. Men nu måste vi tyvärr avbryta alltihop, säger Annica Forsberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Både länsstyrelsens fältpersonal och polisen har upptäckt att ett antal personer har följt färska vargspår i precis de områden som vargwebben har angett. Det kan ha rört sig om förföljelse och ofredande, vilket är förbjudet enligt jaktlagstiftningen. -Polisen har fått uppgifter som gör att det finns misstanke om jaktbrott. Men ingen av vargarna har blivit påskjuten, säger Forsberg.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".