Länet

Falskt sms lurar folk till hud- och könsmottagningen

Ovanligt många människor har under den senaste tiden tagit kontakt med hud- och könsmottagningen i Östersund.

Anledningen är att någon eller några skickar ut falska sms till folk som ombeds ta kontakt med hud- och könsmottagningen, och som avsändare anges Jämtlands läns landsting.

Landstinget har polisanmält tilltaget.

- Detta kan givetvis skapa stor oro hos de som fått meddelandet, därför känns det viktigt att allmänheten får kännedom om att vi aldrig använder oss av sms vid patientkontakter, säger Gudrun Abrahamsson, hudläkare vid hud- och könsmottagningen i Östersund.

Om en obehörig person utger sig för att utöva myndighet, kan denne bli dömd för föregivande av allmän ställning. Straffsatsen är böter eller fängelse i högst sex månader om brottet betraktas som ringa. Om brottet däremot betraktas som grovt, vilket kan ske om det till exempel har medfört betydande men för det allmänna eller för någon enskild, kan domen bli fängelse i högst två år, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".