Strömsund

Föräldrar bryter mot skolplikten

Skolledningen i Strömsunds kommun överväger att anmäla sig själv till Skolverket. Orsaken är att man misslyckats med att få invandrade uzbekiska barn och ungdomar att delta i all skolundervisning.

Uzbekerna hävdar att deras religon förbjuder barnen att delta i musik- och sexualkunskapsundervisningen, trots att det bryter mot skollagen och barnen därmed inte får fullständigt avgångsbetyg i nian.

- Det är låsta positioner, därför måste vi nu ta hjälp utifrån, säger Vattudalsskolans rektor Lars Rönnestrand till SR Jämtland.

Enligt Lars Rönnestrand har man haft regelbundna samtal med de uzbekiska föräldrarna för få dem att förstå att deras barn måste delta i alla undervisning eftersom skollagen kräver det. När det gäller gymnastikundervisningen har man löst det så att de uzbekiska barnen har egen gympa, där tjejerna och killarna är åtskilda.

Totalt finns 88 uzbekiska barn och ungdomar i kommunen, nio av dem går på högstadiet där Lars Rönnestrand är rektor.

På ett möte februari ska rektorerna i kommunen diskutera skolsituationen med politikerna i barn och utbildningsnämnden och ta ställning till om man ska lämna in en anmälan till Skolverket eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".