Brunflo/Skanderåsen

Kärva tider även för ACB:s storkund

Enligt vissa uppgifter kan konkurshotet över ACB Laminat vara ett tecken på hur även företagets storkund IKEA påverkas av de kärva tiderna.

I SR Jämtlands sändningar under fredagmorgonen hördes anställda vid ACB Laminat berätta att företagets lager aldrig varit så fulla och att IKEA inte tar ut det vad de ska.

Bolagets ledning vill vare sig bekräfta eller förneka om de producerar mer produkter än vad IKEA hämtar ut från lagret, eller något om villkoren för betalningen.

Att även IKEA Sverige med en stark global koncern i ryggen, känner av en försvagning av marknaden, det intygar pressansvariga Ylva Magnusson. Det går fortfarande bra, men kunderna handlar inte för lika mycket pengar och lagren töms inte lika snabbt som förra året, säger hon. 

Det kan nu ha fortplantat sig till ett medelstort jämtländskt företag med överfyllda lager, starkt beroende av den i praktiken enda stora kunden.

ACB har ett relativt nytt treårigt avtal med möbeljätten, vilket i någon mån tar udden av spekulationerna om missnöje med produkternas kvalité.

Det nya avtalet har säkert haft stor betydelse när tingsrätten godkände rekonstruering, det vill säga att bygga upp nya ekonomiska förutsättningar för att få bolaget att överleva.

Om det lyckas återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".