Östersund

Många hus ännu ej energideklarerade

Bara omkring en fjärdedel, 550, av de 2 000 hyreshus i Östersunds kommun som enligt lag skulle ha varit energideklarerade vid årskiftet - är det ännu så länge.

Flera i branchen har trott att det skulle ta många år innan alla hus var klara men i takt med att allt fler besiktningsmän utbildats så har fler hus ändå besiktigats.

- Vi tror att alla hyreshus kommer att hinna deklareras det här året, säger Bernt Almgren vid samhällsbyggnadskontoret på Östersunds kommun.

Kommunen är tillsynsmyndighet och den som skulle kunna ge böter men som vi berättat tidigare har de istället beslutat att sena fastighetsägare som ansöker om dispens får det.

Syftet med lagen om energideklaration är att få byggnaderna mer energieffektiva eftersom uppvärmningen och drift av bostäder, kontor och offentliga lokaler står för 40 procent av den totala energikonsumtionen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".